Kötelező cégkapu regisztráció - fontos tudnivalók

Kerülje el a nagy bírságot, és időben regisztráljon a cégkapun. Ebben a cikkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Törvény: Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatásokat szabályozza a 2015. évi CCXXII. törvény.

Ennek fő célja a vállalkozások:

  • a hivatalokkal
  • és a közüzemi szolgáltatókkal

Ellenőrzött, biztonságos, elektronikus kapcsolatban legyenek. És ezen a rendszeren keresztül a lehető legtöbb ügyet elektronikusan intézhessék.

Fontos teendő! Minden gazdálkodó szervezet köteles 2017. augusztus 30-ig (vagy a megalapítását követő 8 napon belül) köteles bejelenteni az elektronikus kapcsolattartásra szóló elérhetőségét. Ez lehet egy ún. "biztonságos kézbesítési szolgáltatási cím" vagy a Kormány által, a rendeletben meghatározott egyéb típusú elektronikus elérhetőség.

Mivel a "biztonságos kézbesítési szolgáltatási cím"-nek nagyon szigorú feltételei vannak, így gyakorlatilag egyetlen lehetőségként marad a Cégkapu.

A Cégkapuról a 451/2016. (XII. 19.) Korm. rendelet rendelkezik. Lényegében a Cégkapu egy "céges ügyfélkapu". Ezen belül is egy tárhely. A Cégkapu megfelel a jogszabályban meghatározott "biztonságos kézbesítési szolgáltatási cím"-nek. Így a jogszabálynak való megfelelés legegyszerűbb megoldása, ha a Cégkapu-n regisztrálunk.

Mivel az ÜGYFÉLKAPU a magánszemélyek regisztrációjára szolgál, a CÉGKAPU a cég nevére szól (annak ellenére, hogy azt az adott cég képviselője magánszemélyként hozta létre).

Miután a cég képviselője vagy meghatalmazottja regisztrált, már további elektronikus kapcsolattartásra jogosult személyeket adhatunk hozzá az adott céghez. Így mindenki a saját felhasználónevével és jelszavával intézheti a cég ügyeit.

Jelen pillanatban egyéni vállalkozóknak nem kötelező a Cégkapu. Egyéni vállalkozók az Ügyfélkapun keresztül intézhetik az ügyeket.

A regisztráció során meg kell adni egy e-mail címet. Bizonyos esetekben jó megoldás, ha nyitunk egy új e-mail címet a vállalati levelezésben, amelyen keresztül zajlik a levelezés.

Összefoglalva: A jogszabály által előírt kötelezettség szerint a cégkapu tárhelycímet kell bejelenteni 2017. augusztus 30-ig, mely bejelentést a regisztráció automatikusan elvégzi, amennyiben az alapértelmezett beállításokat használjuk.

A regisztráció a https://cegkapu.gov.hu/ oldalon hajtható végre.

2017. 08. 13.

KAPCSOLÓDÓ TÉMÁK